Pad thai z krewetkami i tofu
Jedno z najpopularniejszych tajskich dań, które można dostać na każdym rogu Bangkoku. Jego podstawą jest makaron ryżowy, a dodatkami tofu i krewetek. To eksplozja smaków i aromatów – klasyczny smak Tajlandii, którego każdy musi spróbować.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 100 g Makaronu ryżowego House of Asia
- 2 łyżki pasty Pad Thai House of Asia
- 4 łyżeczki Sosu rybnego House of Asia
- 10 surowych krewetek; obrane i oczyszczone
- 150g tofu naturalnego; pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g kiełków fasoli mung
- pęczek szczypiorku; pokrojony w 1 cm kawałki
- garść liści kolendry; drobno pokrojone
- garść orzeszków ziemnych niesolonych; uprażone na suchej patelni
- 2 łyżki oleju; do smażenia
- 2 jajka
- 2 ćwiartki limonki; do podania
- chilli; do podania
Sposób przygotowania
- Makron ugotuj przez 2 minuty i przelej zimna wodą.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj pokrojone w kostkę tofu i podsmaż do zrumienienia.
- Następnie dodaj krewetki, smaż je aż nabiorą różowego koloru i zdejmij je z patelni.
- Wrzuć makaron. Po wymieszaniu odsuń wszystko na boki patelni i wbij jajko w sam środek. Przykryj makaronem i pozostałymi składnikami, poczekaj chwilę aż jajko się zetnie.
- Dołóż krewetki, kiełki i dokładnie wymieszaj z jajkiem z dna patelni, tak, żeby jajko pozostało w dużych kawałkach.
- Dodaj pastę Pad Thai, sos rybny i cukier, następnie wymieszaj.
- Pad thai nakładamy na talerze. Obok ułóż orzeszki, szczypior, chilli, kolendrę i ćwiartkę limonki.