Pad thai z krewetkami i tofu

Jedno z najpopularniejszych tajskich dań, które można dostać na każdym rogu Bangkoku. Jego podstawą jest makaron ryżowy, a dodatkami tofu i krewetek. To eksplozja smaków i aromatów – klasyczny smak Tajlandii, którego każdy musi spróbować.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.6 / 5. Ilość głosów: 14

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 20 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 100 g Makaronu ryżowego House of Asia
  • 2 łyżki pasty Pad Thai House of Asia
  • 4 łyżeczki Sosu rybnego House of Asia
  • 10 surowych krewetek; obrane i oczyszczone
  • 150g tofu naturalnego; pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 50 g kiełków fasoli mung
  • pęczek szczypiorku; pokrojony w 1 cm kawałki
  • garść liści kolendry; drobno pokrojone
  • garść orzeszków ziemnych niesolonych; uprażone na suchej patelni
  • 2 łyżki oleju; do smażenia
  • 2 jajka
  • 2 ćwiartki limonki; do podania
  • chilli; do podania

 

Sposób przygotowania

  1. Makron ugotuj przez 2 minuty i przelej zimna wodą. 
  2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj pokrojone w kostkę tofu i podsmaż do zrumienienia.
  3. Następnie dodaj krewetki, smaż je aż nabiorą różowego koloru i zdejmij je z patelni.
  4. Wrzuć makaron. Po wymieszaniu odsuń wszystko na boki patelni i wbij jajko w sam środek. Przykryj makaronem i pozostałymi składnikami, poczekaj chwilę aż jajko się zetnie.
  5. Dołóż krewetki, kiełki i dokładnie wymieszaj z jajkiem z dna patelni, tak, żeby jajko pozostało w dużych kawałkach. 
  6. Dodaj pastę Pad Thai, sos rybny i cukier, następnie wymieszaj.
  7. Pad thai nakładamy na talerze. Obok ułóż orzeszki, szczypior, chilli, kolendrę i ćwiartkę limonki.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Bezglutenowy sos rybny 200ml House of Asia

Bezglutenowy sos rybny 200 ml

Nowość
Bestseller
Pasta Pad Thai 113g House of Asia

Pasta Pad Thai 113 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI