Sałatka Som Tam z papają
Ta prosta w wykonaniu sałatka uznawana jest przez Tajów, za ich narodowe danie. Nic dziwnego, ponieważ w swojej prostocie zawiera to, co charakterystyczne dla kuchni tajskiej: fuzję smaków! W tym wypadku łączy ich aż cztery: słodki, słony, kwaśny oraz pikantny. Smacznego!
Liczba porcji: 3
Czas: 10 min.
Ostrość:
Składniki
- 1 średnia dojrzała papaja pokrojona w cienkie plastry
- 1 średni melon pokrojony w cienkie plastry
- 8 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie plastry
- 1 opakowanie rukoli
- 1 łyżka oleju roślinnego
- szczypta soli
TIP: Zamiast Papai możesz użyć np. kalarepy aby otrzymać podobną konsystencję
Sos do sałatki:
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 ząbek czosnku pokrojony w plastry
- 2 łyżki prażonych orzechów ziemnych
- 1 mała papryczka chili bez pestek drobno pokrojona
- Kilka listków kolendry
Sposób przygotowania
- W moździerzu zetrzyj wszystkie składniki sosu. Ucieraj do momentu otrzymania jednolitej pasty. Odstaw do lodówki.
- Do miski włóż pokrojoną papaję i polej odrobiną sosu, a następnie dobrze wymieszaj aż papaja wchłonie sos. Dodaj pomidorki, melona, cebulę oraz rukolę i delikatnie wymieszaj.
- Przygotowaną sałatkę polej przygotowanym wcześniej sosem.