Zielone curry z kurczakiem i bananami Mateusz Krojenka

Zapewne znacie mnóstwo przepisów na słodkie desery z wykorzystaniem bananów. A co powiecie na banany w wersji… pikantnej? Specjalnie dla Was Mateusz Krojenka — finalista programu MasterChef TVN przygotował dla Was zielone curry z bananami na ostro.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 3

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 20 min.

Ostrość:

Składniki

Sposób przygotowania

1. Banany obieramy, kroimy w 2-3 cm i wrzucamy do miski w której rozpuszczamy 1 łyżkę soli w 3 szklankach wody.
2. Do rozgrzanego woka z olejem wrzuć pokrojoną dymkę, czosnek, chili i podsmaż przez 1 min. Następnie zalej mleczkiem kokosowym i dodaj pastę curry oraz liście kaffiru.
3. Dodaj pokrojoną pierś z kurczaka i gotuj przez 5 min. Dopraw sosem rybnym oraz sokiem z limonki.
4. Na koniec dodaj pokrojone banany. Gotuj przez 2 min.

Tak przygotowane curry podawaj z ryżem jaśminowym.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Bezglutenowy sos rybny 200ml House of Asia

Bezglutenowy sos rybny 200 ml

Nowość
Bestseller
Mleczko kokosowe 5-7% 400 ml House of Asia

Mleczko kokosowe 5-7% 400 ml

Nowość
Bestseller
Pasta curry zielona 113g House of Asia

Pasta curry zielona 113 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI