Zielone curry z kurczakiem i bananami Mateusz Krojenka
Zapewne znacie mnóstwo przepisów na słodkie desery z wykorzystaniem bananów. A co powiecie na banany w wersji… pikantnej? Specjalnie dla Was Mateusz Krojenka — finalista programu MasterChef TVN przygotował dla Was zielone curry z bananami na ostro.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min.
Ostrość:
Składniki
- 1 puszka Mleczka kokosowego 5-7 % House of Asia
- 2 łyżki Sosu rybnego House of Asia
- 3 łyżeczki Zielonej pasty curry House of Asia
- 4 Liście kaffiru House of Asia
- Sok z połowy limonki
- 1 pierś z kurczaka
- 2 małe banany
- 1 cebula dymka
- 2 ząbki czosnku
- Pół papryczki chilli
- 1 łyżka soli
- Szklanka ryżu jaśminowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
1. Banany obieramy, kroimy w 2-3 cm i wrzucamy do miski w której rozpuszczamy 1 łyżkę soli w 3 szklankach wody.
2. Do rozgrzanego woka z olejem wrzuć pokrojoną dymkę, czosnek, chili i podsmaż przez 1 min. Następnie zalej mleczkiem kokosowym i dodaj pastę curry oraz liście kaffiru.
3. Dodaj pokrojoną pierś z kurczaka i gotuj przez 5 min. Dopraw sosem rybnym oraz sokiem z limonki.
4. Na koniec dodaj pokrojone banany. Gotuj przez 2 min.
Tak przygotowane curry podawaj z ryżem jaśminowym.