Mintaj z ryżem i marynowanymi warzywami

Ryby to bogate źródło łatwo przyswajalnego białka, kwasów omega-3, witamin D i B12 oraz żelaza, dlatego warto wprowadzić je do swojego menu i korzystać z ich dobrodziejstw jak najczęściej.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 3

Czas: 40 min.

Ostrość:

Składniki

400 g filet z mintaja (zamiennie dorsz lub łosoś)

Marynata:

Marynowane warzywa:

  • 1 łyżka prażonego sezamu 
  • 100 ml wody 
  • 50 g cukru 
  • 25 ml octu ryżowego 
  • 1 mała marchew pokrojona w słupki
  • 1 mała biała rzepa pokrojona w słupki
  • 1 mały por (biała część) pokrojony w paski 

Majonez Sriracha z pastą Yuzu:

Zaprawa do ryżu:

Sposób przygotowania

  1. W misce zamarynuj rybę w paście miso oraz wodzie i odstaw do lodówki na czas przygotowywania reszty składników.
  2. W misce wymieszaj wodę, cukier oraz ocet ryżowy. W tak przygotowaną marynatę włóż marchew, rzepę oraz pora. Odstaw całość do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wyjmij warzywa z marynaty i posyp je sezamem.
  3. W misce wymieszaj majonez, sriraczę oraz pastę yuzu.
  4. Ryż ugotuj według wskazań na opakowaniu, przełóż go do miski i wymieszaj z octem ryżowym, cukrem oraz solą.
  5. Zamarynowaną rybę zawiń w folię i upiecz w piekarniku.. Piecz 20–30 minut w temp. 180°C. w zależności od wielkości porcji. 
  6. Rybę podawaj na ryżu, z dodatkiem majonezu i piklowanych warzyw.
...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Ryż do sushi 400g House of Asia

Ryż do sushi 400g

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Pasta Miso 75g House of Asia

Pasta Miso 75g

Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI