Mintaj z ryżem i marynowanymi warzywami

Ryby to bogate źródło łatwo przyswajalnego białka, kwasów omega-3, witamin D i B12 oraz żelaza, dlatego warto wprowadzić je do swojego menu i korzystać z ich dobrodziejstw jak najczęściej.

Liczba porcji:

3

Czas: 40 min.

Poziom:

Poziom:

Składniki

400 g filet z mintaja (zamiennie dorsz lub łosoś)

Marynata:

Marynowane warzywa:

  • 1 łyżka prażonego sezamu 
  • 100 ml wody 
  • 50 g cukru 
  • 25 ml octu ryżowego 
  • 1 mała marchew pokrojona w słupki
  • 1 mała biała rzepa pokrojona w słupki
  • 1 mały por (biała część) pokrojony w paski 

Majonez Sriracha z pastą Yuzu:

Zaprawa do ryżu:

Sposób przygotowania

  1. W misce zamarynuj rybę w paście miso oraz wodzie i odstaw do lodówki na czas przygotowywania reszty składników.
  2. W misce wymieszaj wodę, cukier oraz ocet ryżowy. W tak przygotowaną marynatę włóż marchew, rzepę oraz pora. Odstaw całość do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wyjmij warzywa z marynaty i posyp je sezamem.
  3. W misce wymieszaj majonez, sriraczę oraz pastę yuzu.
  4. Ryż ugotuj według wskazań na opakowaniu, przełóż go do miski i wymieszaj z octem ryżowym, cukrem oraz solą.
  5. Zamarynowaną rybę zawiń w folię i upiecz w piekarniku.. Piecz 20–30 minut w temp. 180°C. w zależności od wielkości porcji. 
  6. Rybę podawaj na ryżu, z dodatkiem majonezu i piklowanych warzyw.
...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Grillowany kurczak po tajsku z ananasem SMYK

Makaron Chow Mein po azjatycku

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI