Pad Thai z krewetkami i jackfruitem szarpanym
Masz ochotę na typowo tajskie danie w nowej wersji? Wypróbuj Pad thai z krewetkami oraz jackfruitem. Dzięki użyciu zielonego, szarpanego jackfruita, którego wystarczy odsączyć i podsmażyć, danie robi się praktycznie samo. Jackfruit to owoc tropikalny, który w młodej, niedojrzałej formie posiada neutralny smak i aromat.
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min.
Ostrość:
Składniki
- ½ Op. makaronu ryżowego 5 mm
- 2 łyżki sosu Pad Thai
- 1 ½ łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 2 łyżki pasty z tamaryndowca
- 200 g jackfruita zielonego szarpanego
- 8 krewetek obranych i oczyszczonych
- 50 ml wody
- 3 łyżki białej rzepy pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 jajko
- ½ Op. kiełków fasoli mung
- 1 łyżka szalotki posiekanej
- 1 łyżka czosnku posiekanego
- ½ łyżeczki chili w płatkach
- 2 łyżki orzeszków ziemnych zmielonych
Do podania:
- 1 limonka pokrojona w cząstki
- ½ łyżki orzeszków zmielonych
- ½ płatków chili
- Kilka listków świeżej kolendry do podania
Sposób przygotowania
- Makaron namocz w zimnej wodzie na około 30 minut przed planowanym przygotowaniem dania.
- Do garnka wsyp cukier kokosowy, wlej wodę, sos rybny oraz pastę z tamaryndy. Dodaj rzepę i zredukuj płyn o 50%.
- W woku rozgrzej olej i podsmaż jackfruita na złoty kolor, a następnie dodaj szalotkę oraz czosnek. Smaż na średnim ogniu. Dodaj sos Pad Thai, a w razie potrzeby podlej wodą.
- Odsącz makaron i potnij go na mniejsze części.
- Jackfruita oraz resztę składników zgarnij na bok patelni, a następnie włóż krewetki i smaż przez 30 sekund z każdej strony. Zgarnij je na bok, a następnie wbij jajka. Poczekaj aż się zetną, dodaj pokrojony makaron, rzepę, kiełki oraz orzechy, a następnie wymieszaj dokładnie całość. W razie potrzeby użyj wody, aby rozrzedzić konsystencję dania. Dopraw do smaku płatkami chili oraz sosem rybnym.
- Podawaj z cząstką limonki, orzeszkami ziemnymi, płatkami chili, szczypiorkiem i świeżą kolendrą.