Pad Thai z krewetkami i jackfruitem szarpanym

Masz ochotę na typowo tajskie danie w nowej wersji? Wypróbuj Pad thai z krewetkami oraz jackfruitem. Dzięki użyciu zielonego, szarpanego jackfruita, którego wystarczy odsączyć i podsmażyć, danie robi się praktycznie samo. Jackfruit to owoc tropikalny, który w młodej, niedojrzałej formie posiada neutralny smak i aromat. 

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 3

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 30 min.

Ostrość:

Składniki

Do podania:

  • 1 limonka pokrojona w cząstki
  • ½ łyżki orzeszków zmielonych
  • ½ płatków chili 
  • Kilka listków świeżej kolendry do podania

Sposób przygotowania

  1. Makaron namocz w zimnej wodzie na około 30 minut przed planowanym przygotowaniem dania.
  2. Do garnka wsyp cukier kokosowy, wlej wodę, sos rybny oraz pastę z tamaryndy. Dodaj rzepę i zredukuj płyn o 50%.
  3. W woku rozgrzej olej i podsmaż jackfruita na złoty kolor, a następnie dodaj szalotkę oraz czosnek. Smaż na średnim ogniu. Dodaj sos Pad Thai, a w razie potrzeby podlej wodą.
  4. Odsącz makaron i potnij go na mniejsze części.
  5. Jackfruita oraz resztę składników zgarnij na bok patelni, a następnie włóż krewetki i smaż przez 30 sekund z każdej strony. Zgarnij je na bok, a następnie wbij jajka. Poczekaj aż się zetną, dodaj pokrojony makaron, rzepę, kiełki oraz orzechy, a następnie wymieszaj dokładnie całość. W razie potrzeby użyj wody, aby rozrzedzić konsystencję dania. Dopraw do smaku płatkami chili oraz sosem rybnym.
  6. Podawaj z cząstką limonki, orzeszkami ziemnymi, płatkami chili, szczypiorkiem i świeżą kolendrą.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Bezglutenowy sos rybny 200ml House of Asia

Bezglutenowy sos rybny 200 ml

Nowość
Bestseller
Pasta Pad Thai 113g House of Asia

Pasta Pad Thai 113 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI