Żurek z mleczkiem kokosowym i grzybami słomkowymi
Żurek czy barszcz biały – przed tym wyborem staje wiele osób, które zajmują się przygotowaniem świątecznych potraw. Jednak przepis na sycący żurek z grzybami słomkowymi i mleczkiem kokosowym rozwiąże wszystkie wielkanocne dylematy. Kiedy raz go spróbujesz, już zawsze będzie gościł na Twoim stole.
Liczba porcji: 4
Czas: 35 min.
Ostrość:
Składniki
- 400 ml mleczka kokosowego 12-14%
- 425 g grzybów słomkowych
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki sosu sojowego grzybowego
- 1 łyżeczka pasty wasabi S&B
- szczypta soli himalajskiej Kala Namak
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 średnia marchewka pokrojona w kostkę
- 1 średnia pietruszka pokrojona w kostkę
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżeczka majeranku
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotuj bulion warzywny. Przelej go do garnka, dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Dodaj również mleczko kokosowe i grzyby słomkowe. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 min.
- Wywar dopraw do smaku sosem sojowym, pastą wasabi oraz świeżo mielonym pieprzem, majerankiem i solą Kala Namak. Doprowadź do wrzenia.
- Przygotowany żurek podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.