Czerwone curry z dynią
Macie ochotę na rozgrzewające danie, ale nie chce Wam się stać przy „garach”? Mamy dla Was przepis idealny – rozgrzewające curry z dynią, które z robicie z 7 składników w 45 minut. Propozycja podania pochodzi od Fly me to the spoon.
Liczba porcji: 2
Czas: 45 min.
Ostrość:
Składniki
- 1 łyżka pasty z czosnku lub 2-3 ząbki posiekanego czosnku
- 1-2 łyżki bezglutenowego sosu rybnego
- 50 g czerwonej pasty curry Kanokwan
- 400 ml mleczka kokosowego 16-19% Kara
- 200 g dyni hokkaido pokrojonej w kostkę 2 cm
- 2 cebule pokrojone w 2 cm kostkę
- 3 łyżki oleju
Opcjonalnie:
- ½ szklanki tajskiej bazylii
Sposób przygotowania
- Na patelni podsmaż pastę curry przez 2 minuty. Dodaj mleczko kokosowe i dokładnie wymieszaj. Przełóż do garnka.
- Na patelnię wlej ponownie olej, dodaj pokrojoną dynię, cebulę, czosnek i smaż kolejne 5 minut. Przełóż do garnka z mleczkiem kokosowym i curry. Dopraw do smaku sosem rybnym.
- Gotowe danie podawaj ze świeżą bazylią.
TIP: Do zupy możesz również wykorzystać inne warzywa, takie jak bataty, marchewka, korzeń selera lub pietruszki czy topinambur – będą równie smaczne.