Indyk w sosie z pomarańczy i imbirem
Marynowane mięso w ognistym sosie sambal olelek i słodko-kwaśnej pomarańczy sprawi, że Twoje kubki smakowe przeniosą się do najskrytszych zakątków Azji.
Liczba porcji: 4
Czas: 35 min.
Ostrość:
Składniki
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 50 g sosu chili Sambal Oelek
- 2 łyżeczki pasty z imbiru lub 3 cm świeżego drobno posiekanego
- 50 g białej części pora pokrojonej w zapałki
- 2 pomarańcze
- 1 średnia marchewka pokrojona w zapałki
- 2 średnie cebule pokrojone w piórka
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Wymieszaj sos sojowy z imbirem, sosem chili sambal oelek i startą skórką z 1 pomarańczy. W przygotowanym sosie zamarynuj indyka.
- Pomarańczę obierz i pokrój mniejsze cząstki, przełóż do miski i wymieszaj z wyciśniętym sokiem z drugiej pomarańczy oraz mąką kukurydzianą.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej, podsmaż indyka na rumiany kolor, dodaj marchewkę, cebulę oraz pora. Całość smaż jeszcze przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj sos pomarańczowy, całość dobrze wymieszaj i posyp kolendrą i sezamem. Podawaj od razu.
Do podania:
- 1 łyżka uprażonego sezamu białego
- 3 łyżki posiekanej kolendry
Do podania Makaron chow mein, makaron mie, soba lub ryż jaśminowy