Kuchnia fusion

Chrupiące polędwiczki z indyka

Niezastąpione na wieczorny seans filmowy w gronie znajomych. Chrupiące polędwiczki z indyka podane z lekko pikantnym sosem na bazie Sambal Oelek smakuje niesamowicie, a przygotowanie tego dania jest dziecinnie proste.

Liczba porcji:

2

Czas: 25 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

300g polędwiczki indyka pokrojonej w paski o grubości 2 cm
100g panco
2 jajka
50g mąki
Sól i pieprz do marynaty
1l oleju do smażenia

Sos:
1 łyżka sambal oelek
2 łyżki jogurtu

Sposób przygotowania

  1. Polędwiczki dopraw solą i pieprzem, pozostaw na 15min
  2. Rozbij jajka i wymieszaj z 2 łyżkami wody, roztrzep dokładnie do otrzymania jednolitej masy
  3. Polędwiczki najpierw obtocz w mące, następnie jajku i na koniec w Panco.
  4. Smaż na głębokim oleju w temp 170 stopni do uzyskania złotego koloru panierki
  5. Podawaj z sosem sambal-jogurtowym.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony