Grillowana kaczka po pekińsku Smyk w Kuchni
Macie ochotę na kulinarną podróż do Chin? Razem z Karoliną Smyk w Kuchni zapraszamy Was do Pekinu na przepyszną grillowaną kaczkę z dodatkiem bestselerowego makaronu chow mein? Przyznajcie, że naprawdę brzmi pysznie! Zobaczcie, jak poradziła sobie z tym przepisem Karolina – Kliknij tutaj
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min.
Ostrość:
Składniki
- Opakowanie makaronu Chow mein
- 1 puszka pędów bambusa
- 2-3 łyżki sosu do kaczki po pekińsku
- 2-3 łyżki sezamu
- 2 filety z kaczki
- Łyżka oleju do grillowania
- 2-3 marchewki
- Dymka
- 2-3 łyżki oleju
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 małe cebulki od dymki
- 4 cm korzeń imbiru
Sposób przygotowania
- Mięso zamarynuj w sosie do kaczki i grilluj, tak aby środek pozostał różowy.
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Marchewkę potnij w tagliatelle.
- Pozostałe warzywa posiekaj i usmaż z sosem na patelni.
- Dodaj ugotowany makaron i pozostałe składniki.
- Na wierzch ułóż pokrojone w plastry filety z kaczki, posyp dymką, sezamem i świeżymi listkami kolendry.