Kurczak 5 smaków z warzywami i makaronem Praktykulinarni
Odkryj nietuzinkowe smaki i aromaty z dalekich Chin, które z łatwością przygotujesz w domu. Bestsellerowy makaron Chow Mein i sos z grzybów Shiitake smakuje idealnie w tej potrawie. Sprawdźcie, jak zrobiła to Beata z Praktykulinarni. Zobaczcie przepis krok po kroku Kliknij tutaj>
Liczba porcji: 4
Czas: 15 min.
Ostrość:
Składniki
- 50 ml Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 250 g Makaronu Chow Mein lub Mie House of Asia
- 6-8 sztuk Grzybów Shiitake House of Asia
- 225/140 g Pędów bambusa House of Asia
- Filet z kurczaka 500 g
- Przyprawa 5 smaków 1,5-2 łyżki
- Imbir kawałek 5 cm
- Chili małe 1 szt.
- Czosnek 3 ząbki
- Olej 2 łyżki
- Kapusta pekińska 1/3 małej główki
- Szczypior posiekany 4 łyżki
- Papryka czerwona 1 szt.
- Papryka żółta 1 szt.
- Marchew średnia 1 szt.
- Pieczarki 300 g
Sposób przygotowania
- Filet pokrój na kawałki (na jeden kęs). Imbir zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posiekaj czosnek i chili. Mięso wrzuć do miski, dodaj przyprawę 5 smaków, imbir, czosnek, chili i sos sojowy. Wymieszaj. Odstaw na 10-20 minut.
- Grzyby shiitake wrzuć do rondelka, wlej 350 ml gorącej wody. Gotuj przez 15 minut. Grzyby wyjmij, usuń nóżki, a kapelusze pokrój na paski. Zachowaj wodę z gotowania grzybów.
- Makaron chow mein ugotuj (5 minut), odcedź, przelej zimną wodą.
- Pokrój warzywa: papryki i marchew na kawałki (kwadraty, paski, słupki), pieczarki na plastry. Poszatkuj grubo kapustę pekińską. Pędy bambusa osącz z zalewy.
- Dobrze rozgrzej duży wok. Wlej olej, wrzuć kurczaka razem z marynatą. Podsmaż przez minutę, zamieszaj, dodaj paprykę i marchew. Po 30 sekundach dorzuć pieczarki, potem pędy bambusa i grzyby shiitake. Wrzuć kapustę i szczypior, wymieszaj. Dodaj ugotowany makaron, wlej sos z gotowania grzybów. Podgrzej razem, mieszając, przez minutę.