Nigiri z łososiem

Nigiri sushi jest jednym z najbardziej klasycznych rodzajów sushi i jest podawane na specjalnych drewnianych taceczkach zwanych „geta”. Dzięki temu, że jest podawane w formie jednej porcji, jest łatwe do spożycia w jednym kęsie. Nigiri sushi jest cenione za delikatność smaku. Sięgnij po nasz sprawdzony przepis!

 

 

 

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 44

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 3

Czas: 20 min

Ostrość:
ostre

Składniki

·       400 g Ryżu do sushi House of Asia

·       1 łyżeczka Pasty wasabi House of Asia

·       100 g surowego łososia

Do podania:

·       Sos sojowy do sushi Premium House of Asia

·       Młody imbir do sushi różowy lub biały House of Asia

·       Pasta wasabi House of Asia

Sposób przygotowania

 

1.       Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do jego przyrządzenia będzie Ci również potrzebny Sos do ryżu do sushi House of Asia). Przepis jak ugotować ryż do sushi znajdziesz TUTAJ>

2.       Łososia pokrój w cienkie plastry o wymiarach około 3×4 cm.

3.       Zwilż dłonie i uformuj z ryżu małe łódeczki/łezki o płaskiej podstawie i wypukłym grzbiecie. Grzbiety z ryżu posmaruj cienką warstwą pasty wasabi i układaj na nich kawałki łososia.

4.       Gotowe Nigiri podawaj z sosem sojowym, wasabi oraz marynowanym imbirem.

TIP: Do przygotowania ryżu zamiast gotowego sosu możesz użyć octu ryżowego połączonego z cukrem: rozpuść 6 łyżek cukru w 150 ml Octu ryżowego House of Asia (możesz delikatnie go podgrzać) i wymieszaj z 500 g ryżu do sushi.

 

 

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos do ryżu do sushi 200ml House of Asia

Sos do ryżu do sushi 200 ml

Nowość
Bestseller
Ryż do sushi 400g House of Asia

Ryż do sushi 400 g

Nowość
Bestseller
Pasta Wasabi 43g House of Asia

Pasta Wasabi 43 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI