Świąteczny piernik dla spóźnialskich Mientablog
Szukacie, szybkiego, pysznego, ale zarazem reprezentacyjnego ciasta na świąteczny stół? Dobrze trafiliście! Mientablog przychodzi z przepisem na idealny, wilgotny piernik, który wykonacie tylko w 4 krokach i to w 10 minut!
Liczba porcji: 9
Czas: 10 min
Ostrość:
łagodne
Składniki
130 ml Mleczka kokosowego 17-19% House of Asia
200 g mąki orkiszowej jasnej
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka przyprawy do piernika dobrej jakości
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
skórka starta z całej pomarańczy
30 g cukru trzcinowego
30 g płynnego miodu
100 ml oleju rzepakowego
2 jajka
Dodatkowo:
Mleczko kokosowe skondensowane 200 ml QF Quality Food
Świeża żurawina do ozdoby
Sposób przygotowania
1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
2. Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki, a następnie dodaj do nich mokre. Dokładnie wymieszaj i przelej do formy do pieczenia np. na babkę.
3. Piecze 35 minut (do suchego patyczka).
4. Upieczone ciasto wystudź, polej mleczkiem skondensowanym i ozdób żurawiną.