Ryż smażony z tofu i mango
Wariacji Pad Thaia jest co niemiara. Wypróbuj tego przepisu z ryżem i chrupiącym tofu. Za idealny smak odpowie tutaj nasza doskonale skomponowana pasta Pad Thai i gotowa do użycia (nie będziesz musiał się martwić o krojenie i obieranie) pasta z czosnku, imbiru i chili.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
70 g Pasty Pad Thai House of Asia
2 łyżeczki Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia
2 łyżki Sosu rybnego House of Asia
1 łyżka Soku z limonki House of Asia
100 g Ryżu jaśminowego Lotus wcześniej ugotowanego i wystudzonego
100 g tofu pokrojonego w kostkę
1/2 mango pokrojonego w kostkę
1 cebula drobno pokrojona
1 mała marchewka
3 jajka
3 łyżki szczypiorku
50 ml wody
Olej do smażenia
Opcjonalnie:
3 łyżki tajskiej bazylii i świeżego szczypiorku do podania
Sposób przygotowania
1. W misce wymieszaj pastę pad thai z sosem rybnym, pastą z czosnku, imbiru i chili oraz wodą.
2. W woku smaż roztrzepane jajka, aż dobrze się zetną i przełóż do miski.
3. Następnie na rozgrzanym oleju podsmaż przez około minutę cebulę, potem dodaj kurczaka, smaż kolejne 2-3 minuty, wsyp ryż, smaż przez około 4-5 minut. Pod koniec danie wymieszaj z mango i cukinią, wlej sok z limonki, dodaj usmażone jajka. Podawaj ze świeżymi ziołami.