Orzechowy udon z kurczakiem Delicious Place
Mięciutkie i sprężyste makaronowe noodle to prawdziwie uzależniające danie. Spróbuj go w domu, a będziesz go robić w kółko. Nasz gotowy makaron udon tylko przyspieszy sprawę i całe danie wykonasz w 15 min. Za przepis dziękujemy Deliciousplace.pl
Liczba porcji: 2
Czas: 15 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 200 g Makaronu świeżego Udon House of Asia
- 1 łyżka Octu ryżowego House of Asia
- 1 łyżeczka Oleju sezamowego House of Asia
- 4 łyżki Sosu satay Ros Thai Thai
- 3 łyżki wody
- 1 duży ząbek czosnku
- 1-2 cm kawałek imbiru
- 200 g filetu z kurczaka pokrojonego w cienkie paski
- 100 g groszku cukrowego
- 1/2 małej czerwonej papryki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanej dymki
- sól
Sposób przygotowania
- Sos satay połącz z wodą, octem ryżowym, startym drobno czosnkiem i imbirem.
- Paprykę pokrój w paski, z groszku odetnij końcówki i pokrój go na mniejsze kawałki, szalotkę posiekaj w piórka.
- Makaron wrzuć do wrzątku i gotuj 1-2 minuty. Odcedź.
- Na rozgrzany olej wrzuć mięso i smaż minutę. Dodaj groszek, paprykę i szalotkę, posól. Po 2-3 minutach smażenia wlej wcześniej przygotowany sos i podgrzej chwilę. Dorzuć makaron i obtocz w sosie.
- Wyłóż danie na talerze, skrop odrobiną oleju sezamowego i posyp dymką.