Fresh spring rolls z makaronem vermicelli, krewetkami i ziołami Food square
Odkryj letnią eksplozję smaków w fresh spring rollsach z makaronem vermicelli, krewetkami i świeżymi ziołami! Idealne danie na ciepłe dni, które zachwyci Twoje kubki smakowe! Dzięki bezglutenowemu makaronowi Vermicelli szklistemu i soczystym krewetkom koktajlowym każdy kęs to prawdziwa uczta. Dodatkowo kolorowy papier ryżowy do sajgonek i sos do spring rollsów z naszej kolekcji, pozwoli Ci stworzyć nie tylko smakowitą, ale i efektowną potrawę. Za przepis dziękujemy Food square.
Liczba porcji: 8
Czas: 30 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 100 g Papieru ryżowego kolorowego do sajgonek i spring rolls House of Asia
- 100 g Bezglutenowego makaronu Vermicelli szklistego House of Asia
- 200 ml Sosu do spring rolls i sajgonek Ros Thai Thai
- 100 ml soku z buraka (opcjonalnie)
- 250 g krewetek koktajlowych
- 1 dojrzałe awokado
- 1 kalarepa
- 1 marchewka
- 1 zielony ogórek
- kawałek czerwonej kapusty
- garść szpinaku baby
- garść świeżej kolendry
- garść świeżej mięty
Sposób przygotowania
- Makaron vermicelli przełóż do miseczki, wlej wrzątek do przykrycia makaronu oraz sok z buraka, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Po tym czasie odcedź i przelej zimną wodą.
- Krewetki koktajlowe wrzuć do garnka z wrząca wodą i gotuj przez minutę. Odcedź.
- Wszystkie warzywa pokrój w słupki.
- Drewnianą deskę opłucz wodą, aby papier ryżowy się nie przykleił. Weź arkusz papieru ryżowego i zanurz go na 3 sekundy w letnie wodzie. Ułóż na desce.
- Na środku arkusza rozłóż ok. łyżkę krewetek, kilka listków szpinaku i świeżych ziół, garstkę makaronu oraz po 2-3 słupki z każdego z warzyw.
- Boki papieru ryżowego zwiń do środka, następnie zrób zakładkę z dolnej warstwy i ściśle zroluj do końca papieru niczym naleśnik. Odstaw na talerz i czynność powtórz dla pozostałych rollsów.
- Rollsy podawaj z miseczką sosu Ros Thai Thai obok.