Kurczak w cieście kokosowym z sosem chili
Wcale nie trzeba wyjeżdżać do dalekich Chin, żeby posmakować tamtejszej kuchni. Smak kurczaka w cieście kokosowym z sosem chili sprawi, że przeniesiecie się do Chin po zaledwie 30 minutach. Kurczak świetnie komponuje się zarówno z ryżem jak i makaronem.
Liczba porcji: 2
Czas: 30 minut
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- ½ filetu z kurczaka, pokrojonego w 2 cm kawałki
- 500 ml oleju, do głębokiego smażenia
- Sos chili z imbirem lub słodki sos chili, do podania
Ciasto:
- 200 ml Mleczka kokosowego 12-14% House of Asia
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Składniki ciasta wymieszaj ze sobą do powstania gęstej masy. W małym garnku dobrze rozgrzej olej.
- Kawałki kurczaka maczaj w cieście (najlepiej za pomocą patyczka do szaszłyków) i wrzucaj na gorący tłuszcz. Kulki smaż na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
- Podawaj z ulubionym sosem chili.
TIP: Najlepszym dodatkiem będzie smażony ryż z warzywami po chińsku.