Kurczak w paście miodowo-czosnkowej ze smażonym makaronem Wantabite
Kurczak w paście miodowo-czosnkowej ze smażonym makaronem to błyskawiczny przepis na obiad. Poznajcie patent Want a bite na chrupiącego kurczaka.
Liczba porcji: 2
Czas: 17 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
50 g Pasty Miodowo-czosnkowej House of Asia
100 g Makaronu instant pszennego House of Asia
3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
240 g udka z kurczaka, bez kości (ze skórą)
2 ząbki czosnku drobno posiekanego
1 cm imbiru drobno posiekanego
1 łyżeczka cukru,
1/3 łyżeczki soli
40 g zielonej papryki
olej do smażenia
sól, pieprz
Opcjonalnie: papryczka chili.
Sposób przygotowania
1. Do miski włóż udka z kurczaka. Dodaj czosnek, imbir, sos sojowy, cukier i sól. Dokładnie natrzyj mięso w marynacie. Odstaw na 5 min.
2. W międzyczasie przygotuj makaron instant House of Asia według instrukcji.
3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i połóż kurczaka od strony skóry*. Smaż z dwóch stron, aż skórka się zarumieni, a mięso będzie ładnie spieczone.
4. Na koniec dodaj 2 łyżki pasty miodowo-czosnkowej. Za pomocą pędzelka lub łyżki rozsmaruj pastę i podsmaż jeszcze przez chwilę. Kurczaka przełóż na talerz.
5. Na tej samej patelni podsmaż makaron.
6. Dodaj pokrojoną w paski paprykę lub inne warzywo.
7. Dodaj resztę pasty miodowo-czosnkowej. Podsmażaj, cały czas mieszając. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
8. Przełóż makaron na talerz i ułóż na nim pokrojonego kurczaka.
9. Całość posyp białym sezamem i opcjonalnie świeżym chili.
*TIP: Aby skórka była bardziej chrupiąca, dociśnij mięso za pomocą patelni lub garnka.