Makaron ryżowy stir-fry z kurczakiem
Makaron stir fry ma wiele odsłon. Nasz Szef Kuchni tym razem przygotował go z kurczakiem w aromatycznej marynacie z sosu ostrygowego i sosu sojowego. Sam makaron zaś zrobił w fantastycznym sosie ostrygowym, sojowym i rybnym. Bardzo prosty, szybki, ale bardzo smaczny przepis. Koniecznie sprawdźcie.
Liczba porcji: 4
Czas: 10 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
100 g Bezglutenowego makaronu ryżowego 10 mm House of Asia
1 łyżka Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia
400 g mięsa z podudzia kurczaka pokrojonego w cienkie paski
1 marchewka
1/2 cukinii
5 dużych papryczek chili
100 g listków tajskiej bazylii
Olej do smażenia
Sos do makaronu:
4 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
2 łyżki Sosu rybnego House of Asia
4 łyżki wody przegotowanej
2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania
1. Bazylię podziel na dwie części, jedną usmaż na oleju i przełóż na papierowy ręcznik.
2. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, przelej zimną wodą i odrobiną oleju, a po wystudzeniu potnij na mniejsze części.
3. W osobnej misce wymieszaj składniki sosu.
4. Do woka wlej 3 łyżki oleju, podsmaż pastę z czosnku, imbiru i chili, dodaj kurczaka, smaż 6 minut. Marchewkę, cukinię i papryczki pokrój w cienkie plastry, dodaj do woka i smaż kolejne 2-3 minuty. Następnie dołóż makaron, podsmaż przez chwilę, jeśli będzie się kleić podlej wodą, dodaj drugą część bazylii, wymieszaj. Pod koniec dolej przygotowany sos, znowu wymieszaj. Gotowe danie posyp wcześniej podsmażoną bazylią.