Makaron ryżowy stir-fry z kurczakiem

Makaron stir fry ma wiele odsłon. Nasz Szef Kuchni tym razem przygotował go z kurczakiem w aromatycznej marynacie z sosu ostrygowego i sosu sojowego. Sam makaron zaś zrobił w fantastycznym sosie ostrygowym, sojowym i rybnym. Bardzo prosty, szybki, ale bardzo smaczny przepis. Koniecznie sprawdźcie.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.8 / 5. Ilość głosów: 20

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 10 min

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

100 g Bezglutenowego makaronu ryżowego 10 mm House of Asia

1 łyżka Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia

400 g mięsa z podudzia kurczaka pokrojonego w cienkie paski

1 marchewka

1/2 cukinii

5 dużych papryczek chili

100 g listków tajskiej bazylii

Olej do smażenia

 

Sos do makaronu:

4 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

2 łyżki Sosu rybnego House of Asia

4 łyżki wody przegotowanej

2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania

1.                Bazylię podziel na dwie części, jedną usmaż na oleju i przełóż na papierowy ręcznik.

2.               Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, przelej zimną wodą i odrobiną oleju, a po wystudzeniu potnij na mniejsze części.

3.              W osobnej misce wymieszaj składniki sosu.

4.              Do woka wlej 3 łyżki oleju, podsmaż pastę z czosnku, imbiru i chili, dodaj kurczaka, smaż 6 minut. Marchewkę, cukinię i papryczki pokrój w cienkie plastry, dodaj do woka i smaż kolejne 2-3 minuty. Następnie dołóż makaron, podsmaż przez chwilę, jeśli będzie się kleić podlej wodą, dodaj drugą część bazylii, wymieszaj. Pod koniec dolej przygotowany sos, znowu wymieszaj. Gotowe danie posyp wcześniej podsmażoną bazylią.

PRODUKTY POWIĄZANE

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI