Miso Ramen Jakjalubiejesc
Witaj w aromatycznej podróży do Japonii z przepisem na pyszne Miso Ramen od Moniki Jakjalubiejesc. Dzięki połączeniu pasty miso sezamu i aromatycznego oleju sezamowego House of Asia, ta zupa z pewnością oczaruje Twoje kubki smakowe. Dodając do niej chrupiące pieczarki, kremowe mleczko kokosowe i pszenny makaron instant, stworzysz prawdziwy raj dla podniebienia. Zobacz filmik krok po kroku>
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 3 łyżki Oleju z prażonego sezamu House of Asia
- 2 łyżki podprażonego Sezamu House of Asia
- 3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1 saszetka Pasty Miso House of Asia
- 1 paczka 100 g Makaronu instant pszennego House of Asia
- 65 ml Kremu kokosowego 24-26% Kara
- 0,5 litra bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm tartego imbiru
- 250g pieczarek
Kukurydza:
- 1 łyżeczka Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 łyżeczka miodu
Do dekoracji zupy:
- liść Nori House of Asia
- sparzone liście kapusty pak choi lub kapusty pekińskiej
- szczypior
- sezam
- kiełki fasoli
Sposób przygotowania
- Na oleju sezamowym przesmaż pieczarki z czosnkiem i imbirem. Po chwili dodaj sezam, pastę miso i wymieszaj. Dodaj sos sojowy i bulion. Gotuj kilka minut.
- W międzyczasie makaron instant zalej wrzątkiem i odstaw na 5 min. Pod koniec gotowania do zupy wlej wstrząśnięte mleczko kokosowe.
- Na patelnię przełóż kukurydzę, dodaj miód i sos sojowy. Mieszaj do przyrumienienia.
- Zupę przełóż do miski, dodaj makaron, listki nori, pak choi, kiełki i kukurydzę. Posyp sezamem i szczypiorkiem.