Nigiri z łososiem
Nigiri sushi jest jednym z najbardziej klasycznych rodzajów sushi i jest podawane na specjalnych drewnianych taceczkach zwanych „geta”. Dzięki temu, że jest podawane w formie jednej porcji, jest łatwe do spożycia w jednym kęsie. Nigiri sushi jest cenione za delikatność smaku. Sięgnij po nasz sprawdzony przepis!
Liczba porcji: 3
Czas: 20 min
Ostrość:
ostre
Składniki
· 400 g Ryżu do sushi House of Asia
· 1 łyżeczka Pasty wasabi House of Asia
· 100 g surowego łososia
Do podania:
· Sos sojowy do sushi Premium House of Asia
· Młody imbir do sushi różowy lub biały House of Asia
· Pasta wasabi House of Asia
Sposób przygotowania
1. Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do jego przyrządzenia będzie Ci również potrzebny Sos do ryżu do sushi House of Asia). Przepis jak ugotować ryż do sushi znajdziesz TUTAJ>
2. Łososia pokrój w cienkie plastry o wymiarach około 3×4 cm.
3. Zwilż dłonie i uformuj z ryżu małe łódeczki/łezki o płaskiej podstawie i wypukłym grzbiecie. Grzbiety z ryżu posmaruj cienką warstwą pasty wasabi i układaj na nich kawałki łososia.
4. Gotowe Nigiri podawaj z sosem sojowym, wasabi oraz marynowanym imbirem.
TIP: Do przygotowania ryżu zamiast gotowego sosu możesz użyć octu ryżowego połączonego z cukrem: rozpuść 6 łyżek cukru w 150 ml Octu ryżowego House of Asia (możesz delikatnie go podgrzać) i wymieszaj z 500 g ryżu do sushi.