Onigiri z omletem i łososie Pysznie czy przepysznie
Zapraszamy do przygotowania pysznych onigiri z omletem i łososiem z przepisu Moniki Pysznie czy przepysznie. To idealne połączenie smaków, które zaskoczy nawet najbardziej wymagające podniebienia. Dzięki naszym składnikom, takim jak ryż do sushi, sos do ryżu czy liście nori, przygotowanie tego dania będzie prawdziwą przyjemnością. Wystarczy poświęcić jedynie 45 minut, by stworzyć 6 porcji tych wyjątkowych onigiri. Szybko i łatwo!
Jak złożyć onigiri za pomocą foremki? Koniecznie zajrzyj tu>
Liczba porcji: 3
Czas: 45 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
Omlet:
- 1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- Świeżo mielony pieprz
- 70 g łososia wędzonego
- Garść szczypiorku
Dodatkowo:
- 1 łyżka Sezamu jasnego House of Asia
- 1 łyżka Sezamu czarnego House of Asia
- 1 arkusz Liści Nori House of Asia
Sposób przygotowania
- Ryż przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Do letniego ryżu wlej sos do ryżu do sushi i wymieszaj. Przepis>
- Jajka wbij do miski, dodaj sos sojowy, mleko, pieprz, posiekanego łososia i posiekany szczypior. Całość wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wlej 1/4 mieszanki i smaż, aż się zetnie, ale góra nadal będzie surowa. Całość zwiń w roladę i przesuń na bok patelni. Wlej kolejną część masy i smaż, aż się zatnie. Zawiń usmażony omlet i smaż tak do momentu, aż masa się skończy i powstanie jeden duży omlet.
- Omlet pokrój na mniejsze kawałki.
- Foremkę do onigiri wyłóż folią spożywczą, ubij 1 łyżkę ryżu, następnie pokrojony omlet i znów przykryj ryżem. Całość ubij drugą częścią foremki i ostrożnie wyjmij z folii.
- Liść nori potnij na wąskie kawałki i przyklej na onigiri. Całość obtocz w mieszance sezamu.