Pad Thai z krewetkami i jackfruitem szarpanym

Masz ochotę na typowo tajskie danie w nowej wersji? Wypróbuj Pad thai z krewetkami oraz jackfruitem. Dzięki użyciu zielonego, szarpanego jackfruita, którego wystarczy odsączyć i podsmażyć, danie robi się praktycznie samo. Jackfruit to owoc tropikalny, który w młodej, niedojrzałej formie posiada neutralny smak i aromat. 

5 / 5. Ilość głosów: 3

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 30 min.

Ostrość:

Składniki

Do podania:

  • 1 limonka pokrojona w cząstki
  • ½ łyżki orzeszków zmielonych
  • ½ płatków chili 
  • Kilka listków świeżej kolendry do podania

Sposób przygotowania

  1. Makaron namocz w zimnej wodzie na około 30 minut przed planowanym przygotowaniem dania.
  2. Do garnka wsyp cukier kokosowy, wlej wodę, sos rybny oraz pastę z tamaryndy. Dodaj rzepę i zredukuj płyn o 50%.
  3. W woku rozgrzej olej i podsmaż jackfruita na złoty kolor, a następnie dodaj szalotkę oraz czosnek. Smaż na średnim ogniu. Dodaj sos Pad Thai, a w razie potrzeby podlej wodą.
  4. Odsącz makaron i potnij go na mniejsze części.
  5. Jackfruita oraz resztę składników zgarnij na bok patelni, a następnie włóż krewetki i smaż przez 30 sekund z każdej strony. Zgarnij je na bok, a następnie wbij jajka. Poczekaj aż się zetną, dodaj pokrojony makaron, rzepę, kiełki oraz orzechy, a następnie wymieszaj dokładnie całość. W razie potrzeby użyj wody, aby rozrzedzić konsystencję dania. Dopraw do smaku płatkami chili oraz sosem rybnym.
  6. Podawaj z cząstką limonki, orzeszkami ziemnymi, płatkami chili, szczypiorkiem i świeżą kolendrą.

 

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Bezglutenowy makaron ryżowy 5 mm 200g House of Asia

Makaron ryżowy 5 mm 200 g

Nowość
Bestseller
Bezglutenowy sos rybny 200ml House of Asia

Sos rybny 200 ml

Nowość
Bestseller
Pasta Pad Thai 113g House of Asia

Pasta Pad Thai 113 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

Pad thai z kurczakiem

 

NASZE MARKI