Pieczone szparagi z sosem teriyaki

Wiosna sprzyja urozmaicaniu posiłków sezonowymi warzywami. Szparagi jako jedne z pierwszych zwiastują jej nadejście. Są pyszne, cenne w witaminy i minerały a przy tym niskokaloryczne. Wypróbujcie nasz przepis na pieczone szparagi w intensywnym, lekko słodkim sosie teriyaki. To ciekawe połączenie kuchni europejskiej i azjatyckiej z pewnością przyjemnie Was zaskoczy.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 20 min

Poziom trudności:
Łatwe

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 4 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 łyżka oliwy
  • pęczek zielonych szparagów

Sposób przygotowania

  1. Szparagi dobrze umyj, odkrój łykowate końcówki. Jeśli używasz grubszych szparagów obierz je. Cienkie szparagi nie wymagają obierania. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  2. W małej miseczce wymieszaj sos teriyaki z oliwą i polej na szparagi. Następnie posyp je sezamem.
  3. Piecz przez 20 min. w temperaturze 180 stopni.

Podawaj z pozostałym sosem tariyaki.

...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

NASZE MARKI