Szaszłyki z kurczaka w sosie teriyaki z dymką

Kurczak to ulubione mięso Polaków. Potrafimy je przygotować na wiele sposobów, ale czy azjatycka marynata to już codzienność? Jeśli jeszcze nie to nie trać czasu i wypróbuj jak smakuje marynowany w sosie teriyaki.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 25 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 4 uda kurczaka, bez skóry i bez kości, każde pokrojone na dwie części
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka imbiru, drobno posiekanego
  • 6 cebulek dymek
  • 2 patyki do szaszłyków
  • 2 łyżki oleju roślinnego, do smażenia ugotowany ryż, do podania
  • czarny sezam, do podania

Sposób przygotowania

1. W misce wymieszaj 1 łyżkę sosu teriyaki, sos sojowy i imbir. Włóż do marynaty kurczaka i odstaw na minimum 15 min. w chłodne miejsce.

2. Zamarynowane mięso nabijaj na patyki na przemian ze zwiniętymi dymkami. Zwinięta cebula powinna mieć szerokość kawałka kurczaka.

3. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na średnim ogniu po 4 min. z każdej strony.

4. Podaj z pozostałym sosem teriyaki, sezamem i ugotowanym ryżem

...

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

NASZE MARKI