Pstrąg w sosie teriyaki z warzywami i makaronem soba
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka sosu teriyaki
- 400 g fletu z pstrąga
- 150 g opakowania makaronu soba
- 2 łyżki oleju roślinnego, do smażenia
- 1 łyżeczka imbiru, drobno posiekanego
- 1 łyżeczka czosnku, drobno posiekanego
- 100 g brokułów, małe różyczki
- 100 g marchewki, pokrojonejw słupki 3 cm
- 1 łyżeczka białego sezamu, do podania
- 1/2 limonki, do dekoracji
- sól i pieprz, do smaku
Sposób przygotowania
1.Wymieszaj sos sojowy z sosem teriyaki. W połowie sosu zamarynuj filety pstrąga i odstaw na 15 minut w chłodne miejsce. Druga połowa zostanie do podania.
2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Patelnię ustaw na średnim ogniu, rozgrzej olej i usmaż imbir z czosnkiem, kiedy będą złociste dodaj warzywa i smaż 3 minuty. Dodaj makaron, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszaj i odstaw.
4. Patelnię ustaw na średnim ogniu, rozgrzej olej i ułóż flety skórą w dół. Smaż około 5 minut, przewróć i smaż kolejne 3 minuty.
5. Podaj rybę z makaronem, sosem i cząstkami limonki, posypaną sezamem.