Poke bowl z łososiem Teriyaki i mango
Marzy Ci się miska pełna dobroci? Wraz z foods quare przychodzimy z propozycją na poké bowl z łososiem w naszym pysznym sosie teriyaki.
Liczba porcji: 2
Czas: 45 min.
Ostrość:
Składniki
Poke bowl:
- 300 g ryżu do sushi
- 2 łyżki sosu teriyaki
- 100 g młodego imbiru
- 250-300 g świeżego łososia
- 200 g kimchi
- 1 awokado
- 1 dojrzałe mango
- ½ łyżeczki płatków koreańskiego chili gochugaru
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Posypka furikake:
- 50 g białego sezamu
- 25 g czarnego sezamu
- 2 arkusze liści nori
- 2 łyżeczki płatków bonito (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki soli morskiej
Sposób przygotowania
Posypka furikake
- Płaty nori podpraż przez chwilę na suchej patelni. Następie zdejmij i pokrusz.
- Czarny i biały sezam również podpraż i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Sezam, nori, sól oraz płatki bonito umieść w moździerzu i utrzyj na proszek tak, aby część sezamu pozostała w całości.
Poke bowl
- Łososia pozbaw skóry i pokrój w półcentymetrową kostkę. Dodaj sos teriyaki i wymieszaj. Wstaw do lodówki na pół godziny do zamarynowania.
- Ryż dokładnie wypłucz w zimnej wodzie (minimum 3 razy), ocierając dłońmi ziarna o siebie.
- Ryż następnie przesyp do garnka, wlej 350 ml zimnej wody, przykryj pokrywką i wstaw na mały ogień.
- Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum i gotuj ryż przez 10 minut. Następnie odstaw go na 15 minut pod przykryciem.
- Mango obierz i pokrój w półcentymetrową kostkę. Dodaj płatki gochugaru i wymieszaj.
- Awokado przekrój na pół, obierz i pokrój w długie paski.
- Ryż przełóż do dwóch miseczek i posyp solidną porcją furikake. Na ryżu ułóż pozostałe składniki (każdy osobno): łososia w sosie teriyaki, mango, awokado, marynowany imbir oraz kimchi. Łososia posyp posiekanym szczypiorkiem.
- Poke bowl podawaj od razu. Możesz je polać dodatkową porcją sosu teriyaki lub sriracha.