Sałatka wietnamska bun cha z kurczakiem i makaronem Praktykulinarni

Sałatka wietnamska bun cha z kurczakiem i makaronem od Praktykulinarnych to doskonała propozycja na lekki, a zarazem pełen wyrazistych smaków obiad dla czterech osób. Marynowany w sosie sojowym i rybnym kurczak nadaje potrawie niepowtarzalny aromat, który zachwyci każdego smakosza. 

5 / 5. Ilość głosów: 241

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 30 min + czas marynowania mięsa

Ostrość:

Składniki

Marynata do kurczaka:

 

Sos do sałatki:

Pozostałe składniki sałatki:

  • 200 g Makaronu Vermicelli szklisty House of Asia
  • 150 g kiełków fasoli
  • 2 marchewki pokrojone na paski
  • 1 papryka czerwona pokrojona na paski
  • 1 sałata rzymska mini lub sałata lodowa 1/3 główki
  • 2-3 ogórki gruntowe lub jeden szklarniowy, przecięte na pół, usunięte pestki, pokrojone
  • garść świeżej mięty
  • garść świeżej kolendry
  • 4 łyżki dymki posiekanej
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych posiekanych 2

Sposób przygotowania

  1. Połącz składniki marynaty, włóż udka kurczaka, odstaw na godzinę. Potem piecz 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec warto włączyć funkcję grill, żeby przyrumienić mięso.
  2. Wymieszaj składniki sosu, odstaw.
  3. Przygotuj pozostałe składniki sałatki – namocz makaron, pokrój warzywa i zioła. Włóż do miski, dodaj pokrojonego kurczaka, polej sosem, przemieszaj. Podziel na porcje, posyp orzeszkami.

TIP: Możesz dodać fasolkę edamame i szpinak oraz posypać sałatkę sezamem lub prażoną cebulką.

 

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Bezglutenowy sos rybny 200ml House of Asia

Sos rybny 200 ml

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150 ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Pad thai z kurczakiem

 

NASZE MARKI