Sałatka z sosem ponzu z yuzu

Banalna do odtworzenia, choć niebanalna w smaku sałatka przygotowana przez Justynę z profilu Smukłe Widelce oczaruje każdego, bez wyjątku! Sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem jest delikatnie, przyjemnie pikantna i sycąca, a do jej przygotowania potrzebujesz niewielu składników, a najważniejszym z nich jest ten, który tworzy bazę sosu, czyli japoński sos ponzu z yuzu o niesamowicie cytrusowym aromacie! Koniecznie sprawdźcie ten przepis!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 238

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 30 min

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

  • 200 g Makaronu ryżowego świeżego House of Asia 
  • 200 g piersi z kurczaka pokrojonej na mniejsze kawałki
  • 1 marchewka 
  • 0,5 papryki pokrojonej w paski
  • 1 dymka posiekana
  • Gałązka mięty posiekana
  • 3 łyżki orzechów nerkowca

Sos:

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka posól i grilluj przez kilka minut.
  2. Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją, przelew zimną wodą i odcedź. 
  3. Marchewkę zetrzyj obieraczką.
  4. Orzechy podpraż na suchej patelni.
  5. Do miski wrzuć wszystkie składniki, posyp orzechami.
  6. Składniki na sos zmieszaj i polej sałatkę. 

PRODUKTY POWIĄZANE

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI