Sałatka z sosem ponzu z yuzu
Banalna do odtworzenia, choć niebanalna w smaku sałatka przygotowana przez Justynę z profilu Smukłe Widelce oczaruje każdego, bez wyjątku! Sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem jest delikatnie, przyjemnie pikantna i sycąca, a do jej przygotowania potrzebujesz niewielu składników, a najważniejszym z nich jest ten, który tworzy bazę sosu, czyli japoński sos ponzu z yuzu o niesamowicie cytrusowym aromacie! Koniecznie sprawdźcie ten przepis!
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 200 g Makaronu ryżowego świeżego House of Asia
- 200 g piersi z kurczaka pokrojonej na mniejsze kawałki
- 1 marchewka
- 0,5 papryki pokrojonej w paski
- 1 dymka posiekana
- Gałązka mięty posiekana
- 3 łyżki orzechów nerkowca
Sos:
- 4 łyżki Sosu ponzu z yuzu House of Asia
- 2 łyżki Oleju z prażonego sezamu House of Asia
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki brązowego cukru
- Pół limonki
- 1 łyżeczka płatków chili
Sposób przygotowania
- Kurczaka posól i grilluj przez kilka minut.
- Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją, przelew zimną wodą i odcedź.
- Marchewkę zetrzyj obieraczką.
- Orzechy podpraż na suchej patelni.
- Do miski wrzuć wszystkie składniki, posyp orzechami.
- Składniki na sos zmieszaj i polej sałatkę.