Sushi z suszonymi pomidorami

Wege rolka sushi nie musi być nudna! Delicious Place przychodzi z pomysłem na rolkę z suszonymi pomidorami, ogórkiem i papryką. A jeśli o sushi mowa, to wiadomo, że nasze produkty tj: ryż, ocet, sos sojowy sprawdzą się w tym daniu najlepiej.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 46

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 20 min

Ostrość:
łagodne

Składniki

·       200 g Ryżu do sushi House of Asia

·       2 łyżki Octu ryżowego House of Asia

·       3 arkusze Liści Nori House of Asia

·       1 łyżeczka Pasty wasabi S&B

·       350 ml wody

·       1/2 łyżeczki soli

·       1 łyżeczka cukru

·       1/2 długiego ogórka pokrojonego w cienkie, długie paski

·       1/2 pomarańczowej papryki pokrojonej w cienkie, długie paski

·       8 plastrów suszonych pomidorów z oleju drobno posiekanych

Do podania: 

·       Sos sojowy do sushi premium House of Asia

Sposób przygotowania

1. Wodę wlej do garnka. Ryż wsyp na sito i wypłucz dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Przełóż ryż do garnka z wodą i zagotuj. Zmniejsz moc palnika na minimum i przykryj garnek pokrywką. Paruj ryż przez 15 min.

2. Ocet lekko podgrzej i rozpuść w nim sól i cukier, wlej do sparowanego ryżu i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.

3. Arkusz nori połóż na macie. Rozłóż na nim 1/3 ryżu i uklep go zwilżoną w wodzie ręką. Wzdłuż krótszego brzegu ułóż trochę suszonych pomidorów, ogórka i paprykę.

4. Posmaruj ryż odrobiną wasabi. Zwiń rolkę, pomagając sobie matą. To samo zrób z pozostałymi nori.

5. Rolki pokrój na 6 kawałków nożem zwilżonym w wodzie. Podawaj z sosem sojowym.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Ryż do sushi 500g House of Asia

Ryż do sushi 500 g

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI