Tatar z tuńczyka z sałatką z mango
Poznajcie przepis z facebookowego wyzwania dla Naszego Szefa kuchni. Jedna z naszych obserwatorek wyzwała naszego szefa do stworzenia tataru z tuńczyka wraz z lekką sałatką. Ten przepis to istne smakowe szaleństwo.
Liczba porcji: 2
Czas: 15 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
Tatar:
1 łyżka Mango chutney House of Asia
1 łyżka Sosu ostrygowego House of Asia
1 łyżeczka Sosu sojowego jasnego House of Asia
1 łyżka Oleju sezamowego House of Asia
1 łyżka Soku z limonki House of Asia
200 g steka ze świeżego tuńczyka
10 świeżych malin
1 awokado odmiany hass pokrojone w drobną kostkę
1/2 czerwonej cebuli drobno pokrojonej
1 łyżka drobno pokrojonej kolendry
Sól i pieprz czarny do smaku
Sałatka i sos mango:
1 łyżka Octu ryżowego House of Asia
1 łyżka Oleju sezamowego House of Asia
1 łyżka Soku z limonki House of Asia
3 łyżki Pulpy mango QF Quality Food
1/2 mango pokrojonego w długie cienkie paski
1/2 ogórka pokrojonego w długie cienkie paski
1 łyżka drobno pokrojonej kolendry
1/2 łyżeczki płatków chili
1 łyżka przegotowanej wody
Sól, pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania
1. Tuńczyka pokrój w drobną kostkę, dopraw do smaku sosem ostrygowym, sojowym oraz olejem sezamowym, dodaj odrobinę pieprzu, cebulę, maliny i całość delikatnie wymieszaj.
2. Do pokrojonego awokado dodaj sok z limonki, kolendrę, sól i wymieszaj.
3. Przygotuj sałatkę: ogórka i mango przełóż do miski, dodaj kolendrę, dodaj olej sezamowy, ocet, płatki chili, sól, pieprz i wymieszaj.
4. Pulpę mango wymieszaj z sokiem z limonki i wodą.
5. Na talerzu połóż okrągłą foremkę, nałóż w pierwszej kolejności awokado, a następnie tatar i delikatnie ją zdejmij, tak aby całość się nie rozpadła. Talerz udekoruj wcześniej przygotowanym sosem mango.
6. Gotowe danie podawaj z sałatką z mango, chutneyem mango i całość posyp kolendrą.