Udka z kurczaka w miodowo czosnkowym sosie

Delikatne i soczyste udka z kurczaka w aromatycznym miodowo-czosnkowym sosie to prawdziwa uczta dla podniebienia. To proste danie zachwyca połączeniem słodyczy miodu i wyrazistości czosnku, tworząc niepowtarzalny smak, który zadowoli każdego smakosza. Idealne na rodzinny obiad lub elegancką kolację.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 2

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 15 minut

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 2 łyżki Pasty miodowo-czosnkowej House of Asia
  • 2 łodygi dymki, drobno pokrojone
  • 2 cm kawałek imbiru, drobno pokrojony
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 4 uda kurczaka bez kości i skóry, każde pokrojone na 4 części
  • 1 łyżeczka białego sezamu do dekoracji
  • 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu do podania
  • 120 ml wermutu lub 100 ml wody z 1 łyżką cukru brązowego

Sposób przygotowania

1. W misce wymieszaj sos sojowy, wermut lub wodę z cukrem i sos czosnkowy. Odstaw.
2. Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż 1 dymkę i imbir.
3. Dodaj kurczaka i smaż, aż się zarumieni.
4. Dodaj składniki sosu i pasty i dokładnie wymieszaj. Smaż, aż sos się zagęści. Zdejmij z ognia i dodaj olej z prażonego sezamu. Wymieszaj.
5. Podawaj posypane dymką i sezamem

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Pasta miodowo-czosnkowa 50g House of Asia

Pasta miodowo-czosnkowa 50 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI