Warzywa w tempurze
Soczyste warzywa zamknięte w chrupiącej panierce z tempury to prawdziwa gratka dla fanów azjatyckich smaków! Pamiętaj, że możesz użyć swoich ulubionych warzyw, mięs, a nawet owoców morza.
Liczba porcji: 4
Czas: 15 min.
Ostrość:
Składniki
- 150 g mieszanki do tempury
- 1 puszka zielonego jackfruita
- 4 różyczki z kalafiora
- 4 różyczki z brokuła
- 1 mała marchew pokrojona w słupki 4 cm/2 cm
- ½ cukinii pokrojonej w słupki 4 cm/2 cm
- 3 rzodkiewki
- 250 ml wody gazowanej zimnej
- Lód w kostkach
- Sól do smaku
- 1 l oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Panierkę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Przed samą czynnością smażenia dodaj stopniowo kostki lodu.
- W rondlu rozgrzej olej do 180°C. i przygotuj miskę, wyłożoną ręcznikiem papierowym, na który będziesz wykładać usmażone warzywa.
- Gdy olej będzie nagrzany, pojedynczo włóż warzywa do tempury, delikatnie otrząśnij z jej nadmiaru, a następnie wyłóż na rozgrzany olej. Smaż około 2 minuty. Po tym czasie wyciągnij je na ręcznik, w celu odsączenia nadmiaru oleju.
- Warzywa w tempurze podawaj z ulubionymi sosami.