Fresh spring rolls z tofu i sosem orzechowym

Sięgnijcie po przepis na pyszne fresh spring rolls w wersji wegetariańskiej z nieziemskim sosem orzechowym! Świeże, chrupiące warzywa z dodatkiem tofu zawinięte w papier ryżowy to doskonały pomysł na lekkie danie. Wszystkie składniki wystarczy pokroić w słupki i zawinąć w papier ryżowy. Gotowe spring rollsy znakomicie uzupełniają sosy: orzechowy lub ostrzejszy sos sriracha.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.9 / 5. Ilość głosów: 18

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 10 min

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

Spring Rolls:

  • 8 płatów papieru ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 200g kiełek fasoli Mung
  • 3 liście sałaty np. lodowej
  • 1 czerwona cebuli pokrojona w cienkie piórka
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki
  • 1 mała czerwona papryka pokrojona w słupki
  • 1 ogórek pokrojony w słupki
  • 100 g tofu
  • Kilka łyżek czerwonej kapusty okrojonej w piórka
  • kilka gałązek kolendry

Sos orzechowy z imbirem:

  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 2 cm świeżego imbiru, drobno posiekanego

Sposób przygotowania

Spring rolls:

  1. Pokrój paprykę, ogórka, marchewkę i kapustę w cienkie słupki.
  2. Pokrój cebulę w piórka i zamarynuj w 1 łyżce sosu sojowego.
  3. Tofu pokrój wzdłuż na plastry, usmaż je na złocisty kolor.
  4. Papier ryżowy zanurz w miseczce z wodą, połóż na desce. Układaj kolejno: sałatę, tofu, marchew, kapustę, ogórka, paprykę, cebulę i kolendrę.
  5. Zwiń w rulonik o szczelnie zamkniętych na brzegach.

Sos:

  1. Dodaj wszystkie składniki do wysokiego naczynia, następnie zblenduj do uzyskania do jednolitej konsystencji.
  2. Gotowe fresh spring rollsy podawaj z przygotowanym sosem orzechowym lub sosem Sriracha.

 

PRODUKTY POWIĄZANE

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI