Sajgonki idealne krok po kroku Jakjalubiejesc

Domowe sajgonki – pysznie, szybko i prosto! Zaskocz swoich bliskich prawdziwymi, domowymi sajgonkami! Przed Wami przepis krok po kroku od Jakjalubiejesc, który pozwoli Ci przygotować idealnie chrupiące sajgonki z delikatnym farszem. Gotowe w zaledwie 25 minut, podawane z sosem słodko-kwaśnym Thai Hertiage – smak, który pokochasz od pierwszego kęsa! Spróbuj i przekonaj się, jakie to proste!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 250

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 25 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

Składniki na ok. 12 sztuk:

Sposób przygotowania

  1. Makaron Vermicelli oraz grzyby Mun zalej wrzątkiem i odstaw do namoczenia.
  2. Na 2-3 łyżkach oleju przesmaż mięso. Po odparowaniu płynu dodaj marchew, cebulę, imbir oraz czosnek i duś ok. 5 min. 
  3. Odsącz grzyby oraz makaron (od razu potnij go na mniejsze części) 
  4. Do większej miski przełóż zawartość patelni oraz makaron, grzyby, natkę (lub szczypior) kapustę pekińską, sos sojowy, sos rybny oraz pieprz. Wszystko wymieszaj.
  5. W dużym talerzu/ naczyniu z wodą umieść papier ryżowy, co chwilę odwracając. Mocz go  ok. 8-10 sek. 
  6. Na suchym blacie połóż odsączony papier i przetrzyj ręcznikiem papierowym, by wchłonął nadmiar wody. 
  7.  Ok. 3-4 cm od krawędzi papieru umieść farsz. Zwiń jak krokiety, w bardzo ciasny rulon. Im ciaśniej, tym lepiej
  8. Zwinięte sajgonki połóż na talerzu w odstępach i talerz włóż do lodówki na ok. 30 min.
  9. Rozgrzej garnek z olejem (głęboki tłuszcz) i włóż pojedynczo każdą z sajgonek. Po kilku sekundach możesz dołożyć kolejną. Nie smaż więcej niż dwie jednocześnie (mogą się sklejać). 
  10. Sajgonki odwróć co chwilę najlepiej za pomocą szczypców. Smaż do złotego koloru i odsącz na ręczniku papierowym. 
  11. Podawaj z sosem słodko-kwaśnym. Talerz z sajgonkami możesz udekorować szczypiorkiem lub kolendrą.
...

PRODUKTY POWIĄZANE

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI