Chińska zupa ostro-kwaśna z kurczakiem i sosem sojowym
Chińska zupa ostro kwaśna to zdecydowanie połączenie wywaru z kurczaka z aromatycznym smakiem grzybów shiitake. Ostry smak dania zapewni nam Sos sambal oelek, który zawiera aż 85% chilli! Ten sos nada charakteru każdej potrawie.
Liczba porcji: 2
Czas: 30
Ostrość:
Składniki
- 15 g grzybów shiitake, namoczone i pokrojone w plasterki
- 1/2 opakowania pędów bambusa
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1/2 łyżeczki sosu sambal oelek
- 1/4 łyżeczki oleju z prażonego sezamu
- 1/2 piersi z kurczaka, pokrojona w cienkie paski
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej, wymieszana w 100 ml wody
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
- 600 ml bulionu drobiowego
- 1/2 łyżeczki soli, do smaku
- 1 łyżka oleju roślinnego, do smażenia
- kilka gałązek dymki; pokrojonej na małe kawałki
Sposób przygotowania
1. Do garnka wlej olej i na średnim ogniu, podsmaż czosnek na złoto. Zalej bulionem.
2. Do gorącego bulionu dodaj kurczaka, po 2 min. grzyby i pędy bambusa. Dopraw sambalem, sosem sojowym i pieprzem.
3. Zagęść wodę z mąką ziemniaczaną.
4. Podawaj z kilkoma kroplami olej