Pudding chia z mleczkiem kokosowym i jagodami
Zastosowanie mleczka kokosowego jest wszechstronne. Polecamy dodawać go do różnorodnych deserów a w szczególności do puddingów z nasionami chia. Taki deser swoim wyglądem zachwyci każdego! Wyjątkowy kolor puddingu uzyskaliśmy dodając niebieską spirulinę Blue Majik.
Liczba porcji: 2
Czas: 10
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 3,5 łyżeczki nasion chia
- 200 ml mleczka kokosowego 5-7%
- 2 łyżeczki miodu
- jogurt naturalny 180g
- 1 banan
- 2 łyżki owsianki
- 1/2 łyżeczki niebieskiej spiruliny “Blue Majik” lub herbata matcha
- mięta i jagody do przybrania
Sposób przygotowania
- Do rondelka wlewamy mleczko kokosowe, nasiona chia i miód. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Do wysokich szklanek wsypujemy owsiankę i gotowy pudding z chia.
- Pozostałe mleczko kokosowe blendujemy z banenem i dodajemy ½ łyżeczki spiruliny dla uzyskania niebieskiego koloru.
- Tak przygotowane smoothie wlewamy do szklanek z puddingiem uważając, by warstwy się nie połączyły.
- Na wierzch dodaj jogurtu naturalnego.
- Gotowy pudding przed podaniem warto jeszcze wstawić na 30 min do lodówki.
- Na koniec dodaj mięte i jagody aby Twój deser wyglądał smakowicie!
Smacznego!