Cukinia faszerowana z grilla
Cukinia z grilla faszerowana mięsem, warzywami i posypana serem to bardzo proste i szybkie danie. Sos sojowy doda świetnego aromatu i orientalnego smaku!
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min.
Ostrość:
0
Składniki
- 2 cukinie
- 4 łyżek Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 2 łyżki Soku z limonki House of Asia
Farsz
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 200 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
- 100 g pomidorków cherry
- 100 g startego sera żółtego
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki bazylii lub pietruszki
Sposób przygotowania
- Cukinie umyj, przekrój na pół, wydrąż miąższ.
- Wymieszaj sos sojowy z sokiem z limonki i polej każdą połówkę. Grilluj ok. 10 minut obracając cukinie by zgrillowała się z każdej strony.
- Przygotuj farsz. Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i smaż aż uwolni się aromat.
- Dodaj mięso mielone i smaż, aż zbrązowieje ok 5 minut. Następnie dodaj sos sojowy.
- Przygotowany farsz nakładaj do zgrillowanych połówek cukinii, wierzch posyp startym żółtym serem. Następnie grilluj jeszcze 3 min.
- Gotowe cukinie posyp ziołami.