Tom Yum z krewetkami i pieczarkami
Kolejna odsłona tajskiej zupy Tom Yum, która znakomicie rozgrzewa w chłodne dni. Jej ostro-kwaśny smak i cytrusowy aromat sprawi, że każdy kto jej spróbuje będzie chciał więcej!
Liczba porcji: 2
Czas: 10 min
Ostrość:
Składniki
- 6 łyżek pasty Tom Yum
- 2 łyżki mleczka kokosowego 5-7%
- 5 suszonych liści limonki kaffir
- 700 ml bulionu warzywnego
- 2 czerwone papryczki chili
- 2 trawy cytrynowe (białe części)
- 3 pieczarki pokrojone na ćwiartki (możesz też użyć boczniaki)
- 6 małych pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół
- 10 dużych krewetek
- kolendra do dekoracji
Sposób przygotowania
- Do gotującego się bulionu dodaj pastę Tom Yum, pokrojoną na trzy części papryczkę chili, trawę cytrynową i zagotuj.
- Dodaj mleczko kokosowe i pieczarki. Gotuj przez 3 minuty.
- Dodaj obrane krewetki, pomidorki i gotuj 2 minuty.
- Udekoruj kolendrą