Wegańska tarta dyniowa z mleczkiem kokosowym
Wiemy, że uwielbiacie zupę dyniową z mleczkiem kokosowym. Dlatego też przygotowaliśmy dla Was propozycję dania tym razem na słodko! Przed Wami pyszna a zarazem lekka wegańska tarta dyniowa od naszej dietetyczki Anety Korzenieckiej. Idealna propozycja ciasta na jesienne dni.
Liczba porcji: 9
Czas: 60 min.
Ostrość:
Składniki
Spód:
- 2 szklanki mąki z quinoi
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 5 łyżek syropu klonowego
- 4 łyżki wody
- Szczypta soli
Nadzienie:
- 2,5 łyżki cukru kokosowego
- 2 łyżeczki agaru
- 250 – 300g dyni hokkaido
- 4 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 Cukier waniliowy lub ekstrakt z wanili
- Sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
Pianka kokosowa:
- 400 ml schłodzonego (ok doby w lodówce) mleczka kokosowego 17-19% – (tylko twarda część)
- 20 g ksylitolu
- 20 g soku z pomarańczy
Sposób przygotowania
- Siemię lniane zalać 3 łyżkami wrzątku i dokładnie wymieszać. Odczekać 10 minut. Połączyć składniki na spód ciasta. Wyrobić i schłodzić ok 30 min w lodówce. Następnie wyłożyć na wysmarowaną olejem tortownicę o średnicy ok 25 cm. Upiec 15 min 180C.
- Dynię i jabłka umyć, oczyścić z pestek, rozdrobnić w robocie lub pokroić w drobną kostkę (Nie trzeba obierać). Do garnka włożyć dynię, jabłka, cukier kokosowy, sok z pomarańczy, ekstrakt z wanili, cynamon i kurkumę. Podlać ok 2 łyżkami wody i dusić ok 15 – 20 min. Pod koniec dodać agar i dobrze wymieszać. Gotować jeszcze 2 minuty. Ostudzić
- Ubić stałą część mleka kokosowego. Pod koniec ubijania dodać ksylitol i sok z pomarańczy. Wyłożyć na ostudzoną tartę. Gotowe ciasto schłodzić min 1 godzinę w lodówce.