Grillowany kurczak po tajsku z ananasem
Pogoda aż zachęca do tego, aby wyjść na dwór i rozpocząć grillowanie. Odpowiednia marynata w stylu tajskim oraz słodycz ananasa doskonale ze sobą współgrają, tworząc niesamowitą harmonię smaków i kolorów. Sprawdź przepis od influencerki Karoliny Smyk na grillowane udka z kurczaka w stylu tajskim i zaskocz swoich bliskich.
Liczba porcji: 2
Czas: 40 min.
Ostrość:
Składniki
- 400 ml Mleczka kokosowego 5-7 % House of Asia
- pół łyżeczki Pasty z chili House of Asia
- pół łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia
- pół łyżeczki Pasty z imbiru House of Asia
- 2 łyżki sosu Sriracha czerwona House of Asia
- Łyżka sosu sojowego grzybowego House of Asia
- 3 Liście kaffiru House of Asia
- 200 g Ryżu jaśminowego
- 2 udka z kurczaka
- Ananas w całości
- sól, pieprz
Sałatka:
- 5-6 pasków Rzodkwi japońskiej House of Asia
- Pół puszki Pędów bambusa House of Asia
- Garść kolendry w liściach
- Świeża papryczka chili
Dressing:
- Łyżka sosu sriracha czerwona
- Szczypta Przyprawy kuchni tajskiej House of Asia
- Łyżka oleju
Sposób przygotowania
- 200 g ryżu jaśminowego ugotuj pół na pół w wodzie, mleczku kokosowym, dodaj listki limonki i łyżeczkę soli
- Udka z kurczaka wytrybuj.
- Przygotuj marynatę: sos sojowy, sos sriracha, pasta chili, czosnek, imbir i zamarynuj mięso na minimum 30 minut.
- Przekrój ananasa na pół i wydrąż środek.
- Wytrybowane udka z kurczaka grilluj wedle upodobania.
- Przygotuj sałatkę – potnij w kostkę rzodkiew japońską, ananasa, dodaj pędy bambusa, posiekaną kolendrę i kawałki papryczki chili. Wszystko polej przygotowanym dressingiem z oleju i sosu sriracha.
- W wydrążonym ananasie umieść ugotowany ryż, dodaj grillowanego kurczaka, podaj z sałatka
TIP: Zamiast ryżu możesz użyć makaronu ryżowego – Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu, do ugotowanego makaronu dodaj łyżkę oleju, 2 łyżki sezamu, świeżą kolendrę. Całość podawaj na talerzu z grillowanymi cząstkami ananasa. Calość posyp sezamem.