Kurczak słodko-kwaśny z ananasem

Szybki i prosty przepis łączący słodycz ananasa z przyjemną ostrością sosu Sambal Oelek, gotowy w zaledwie 15 minut.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 3.8 / 5. Ilość głosów: 14

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 30 min

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka sosu Sambal Oelek
  • 1 łyżka cukru kokosowego bądź brązowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 200 g filetu z kurczaka, pokrojony w 1,5 cm kawałki
  • ½ cebuli, pokrojona w kostkę
  • ½ czerwonej papryki pokrojona w kostkę
  • 130 g (4 plastry) ananasa z puszki, pokrojony na kawałki
  • 1 cm świeżo startego imbiru
  • 200 ml wody
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
  • 2 łyżki oleju, do smażenia

TIP: Ocet ryżowy można zastąpić zwykłym octem.

Sposób przygotowania

  1. Do miski wlej 1 łyżkę sosu sojowego i wsyp 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Dodaj kurczaka i wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć kurczaka i smaż około 2 minuty. Zdejmij kurczaka z patelni.
  3. Na tę samą patelnię wlej pozostały sos sojowy, sos Sambal Oelek, ocet ryżowy oraz cukier. Wszystko dobrze wymieszaj.
  4. Następnie dodaj: czosnek, imbir, cebulę, paprykę oraz ananasa.
  5. W misce wymieszaj wodę z 1 łyżeczką mąki, tak aby nie było grudek i wlej na patelnię.
  6. Na koniec dodaj kurczaka i wszystko razem smaż około minuty.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Sos chili Sambal Oelek 240g House of Asia

Sos chili Sambal Oelek 240 g

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI