Kurczak słodko-kwaśny z ananasem

kurczak slodko kwasny z ananasem house of asia

Szybki i prosty przepis łączący słodycz ananasa z przyjemną ostrością sosu Sambal Oelek, gotowy w zaledwie 15 minut.

Liczba porcji:

2

Czas: 30 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka sosu Sambal Oelek
  • 1 łyżka cukru kokosowego bądź brązowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 200 g filetu z kurczaka, pokrojony w 1,5 cm kawałki
  • ½ cebuli, pokrojona w kostkę
  • ½ czerwonej papryki pokrojona w kostkę
  • 130 g (4 plastry) ananasa z puszki, pokrojony na kawałki
  • 1 cm świeżo startego imbiru
  • 200 ml wody
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
  • 2 łyżki oleju, do smażenia

TIP: Ocet ryżowy można zastąpić zwykłym octem.

Sposób przygotowania

  1. Do miski wlej 1 łyżkę sosu sojowego i wsyp 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Dodaj kurczaka i wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć kurczaka i smaż około 2 minuty. Zdejmij kurczaka z patelni.
  3. Na tę samą patelnię wlej pozostały sos sojowy, sos Sambal Oelek, ocet ryżowy oraz cukier. Wszystko dobrze wymieszaj.
  4. Następnie dodaj: czosnek, imbir, cebulę, paprykę oraz ananasa.
  5. W misce wymieszaj wodę z 1 łyżeczką mąki, tak aby nie było grudek i wlej na patelnię.
  6. Na koniec dodaj kurczaka i wszystko razem smaż około minuty.
Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI