Ryż smażony z krewetkami i mango
Krewetki i mango to znakomite połączenie smaków, które w naszym przepisie zostało przełamane niezastąpioną, aromatyczną pastą z czosnku, imbiru i chili. Wystarczy dodać kilka łatwo dostępnym składników, a przepyszny obiad będzie gotowy już w 20 minut!
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min.
Ostrość:
Składniki
- 2 łyżeczki pasty Pad Thai
- 1 łyżeczka pasty z czosnku, imbiru i chili
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka soku z limonki
- 100 g ryżu jaśminowego
- 1 mango pokrojone w kostkę
- 12 krewetek obranych i oczyszczonych
- 2 szalotki pokrojone w pióra
- 2 łyżki oleju roślinnego
Do podania:
- 2 łyżki liści z kolendry
- 2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego
Sposób przygotowania
- Ryż przygotuj według przepisu na opakowaniu, najlepiej dzień przed planowanym przygotowywaniem dania.
- W woku rozgrzej oleju i podsmaż pastę z czosnku, imbiru i chili. Dodaj oczyszczone krewetki, szalotkę i mango. Smaż aż krewetki będą różowe, a następnie dodaj pastę Pad Thai, sos rybny i sok z limonki. Zgarnij całość na jedną stronę i dodaj ryż. Podsmaż go przez 2-3 minuty i wymieszaj z resztą składników.
- Gotowe danie podawaj z kolendrą i szczypiorkiem.