Liście Nori to wodorosty, które najczęściej możemy spotkać w formie ciemnozielonych, sprasowanych arkuszy używanych do rolek sushi takich jak hosomaki, uramaki lub futomaki. To co je wyróżnia, to nie tylko ich wyjątkowy, głęboki smak, ale również ich właściwości zdrowotne, wysoka zawartość białka oraz licznych witamin i minerałów. Skutecznie obniżają poziom cholesterolu oraz wysokie ciśnienie, jak również wpływają odżywczo na stan skóry i włosów. Ze względu na swoje walory smakowe mogą być wykorzystywane w kuchni na wiele sposobów i właśnie w tej serii artykułów chcielibyśmy przedstawić Ci kilka z nich.
Głębia smaku – przyprawa Furikake
Furikake to japońska przyprawa charakteryzująca się smakiem umami, najczęściej używana jako dodatek do ryżu, smażonego makaronu, a także do grillowanych warzyw i ryb, jednak w jej zastosowaniu ogranicza Cię wyłącznie wyobraźnia. Skład furikake różni się zależnie od tego, do czego ma służyć, jednak najczęściej spotykanym składnikiem tej przyprawy są właśnie wodorosty nori, które nadają całości głębokiego, wędzonego smaku i aromatu. Taką przyprawę możesz przygotować samodzielnie, mieszając zmielone liście nori, uprażony biały i czarny sezam, sól morską, cukier oraz płatki bonito. Taką mieszankę przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Ps. Zamiast płatków bonito, możesz użyć suszonych grzybów shiitake, prażonych i zmielonych ziaren soi lub suszonych ryb takich jak szprotki/anchois.
Chrupiąca przekąska – chipsy nori
Jest to kolejne zastosowanie liści nori, które może sprawić, że już nigdy nie sięgniesz po klasyczne, słone przekąski. Przygotowanie chipsów z nori jest banalnie proste. Wystarczy położyć arkusz nori na blacie i spryskać go wodą, a następnie położyć na niego drugi arkusz tak, aby dokładnie się skleiły. Następnie za pomocą pędzelka rozprowadź olej (np. sezamowy) na całej powierzchni arkusza i potnij go na mniejsze kawałki za pomocą nożyczek. Na koniec posyp ulubionymi przyprawami (np. solą, pikantną papryką lub czosnkiem). Tak przygotowane chipsy włóż do piekarnika rozgrzanego do 140°C i piecz przez około 15-20 minut. Po tym czasie ostudź je i ciesz się idealnie chrupkimi, aromatycznymi chipsami!
Wyjątkowy zamiennik makaronu – zupa z dodatkiem nori
Nori to Twój sprzymierzeniec również podczas przygotowywania zup i bulionów. Wystarczy pociąć arkusz listków nori w paski o wybranej szerokości i wrzucić je do gorącego wywaru. Nori natychmiastowo stanie się miękkie i z powodzeniem zastąpi makaron, dodając zupie nie tylko jedynej w swoim rodzaju struktury, ale również smaku. Makaron z nori najlepiej komponuje się w lekkich bulionach, jednak nie bój się eksperymentować!
Wegańska imitacja ryby – łosoś z marchwi z dodatkiem nori
Dzięki dodatkowi wodorostów nori przygotujesz również wegańską wersję łososia! Pokrój marchew w faliste krążki i wrzuć do wrzątku na 8 minut, odsącz, a następnie zamarynuj w mieszance zmielonych liści nori (to one nadadzą całości „rybnego smaku), wody, sosu BBQ, soli, cukru, oliwy i soku z cytryny. Pozostaw na około 24 godziny. Tak przygotowana marchew swoją strukturą oraz smakiem będzie doskonale imitować wędzonego łososia, dzięki czemu możesz jej użyć jako dodatek do kanapek lub sushi.
Azjatycki zamiennik fast-foodu – burger z dodatkiem nori
Kolejny świetny pomysł na wykorzystanie liści nori to użycie ich do burgerów! Masz pełną dowolność – możesz przygotować sushi-burgery, w których użyjesz standardowych składników do tych japońskich rolek, jednak w nowej, niekonwencjonalnej formie. Kolejną możliwością jest przygotowanie klasycznego burgera, jednak aby nadać mu wyjątkowego smaku, wystarczy owinąć mięso w listek nori i usmażyć całość. Aby jeszcze bardziej podkreślić azjatycki akcent dania, pod koniec smażenia możesz doprawić delikatnie burgera sosem sojowym lub innym sosem, takim jak Hoisin, Teriyaki i chili.