Gołąbki z młodej kapusty w sosie czerwonym curry
Gołąbki to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. A może czas na zmiany? Wprowadź nutę Azji do swojej kuchni i przygotuj gołąbki z dodatkiem mleczka kokosowego i czerwonej pasy curry. Będzie azjatycko, pikantnie, ale przede wszystkim prosto i smacznie! Flymetothespoon pokaże Wam krok po kroku jak przygotować to pyszne danie z azjatyckim twistem.
Liczba porcji: 4
Czas: 90
Ostrość:
Składniki
- 2 łyżki pasty imbir czosnek chilli
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 mała młoda kapusta
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 łyżki ryżu jaśminowego
- 2 cebule
- 1 jajko
- 4 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskie
- 1 łyżka soli
Sos:
- 4 łyżki mleczka kokosowego 5-7%
- 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 500 ml passaty pomidorowej
- 50 g koncentratu pomidorowego
- Sól, cukier, pieprz czarny do smaku
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Kapustę obierz z wierzchnich liści wydrąż ze środka “głąb”. Do dużego garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj ziele angielskie, liść laurowy oraz sól. Włóż kapustę i sparz ją tak, aby liście swobodnie zaczęły odchodzić . Wtedy wyjmij zblanszowane liście na talerz i pozostaw do wystudzenia .
- Do pozostałej po kapuście wody dodaj passatę pomidorową, koncentrat, pastę curry oraz skrobię ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. Później dodaj mleczko kokosowe i ponownie zagotuj. Dopraw do smaku solą i cukrem.
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rumiany kolor .
- Mięso przełóż do miski. Dodaj jajko, ryż i dopraw do smaku sosem ostrygowym oraz pastą imbir, czosnek, chili. Dodaj też przesmażoną wcześniej cebulę i dokładnie wymieszaj.
- Ułóż liście na desce. Na środku każdego z nich połóż porcję mięsa i zawijaj jak krokiety. Gotowe gołąbki odkładaj do garnka wyłożonymi liśćmi lub na blaszkę, zawinięciem do dołu. Całość zalej sosem i gotuj pod przykryciem lub piecz przez 1,5 godziny w 160 *C .