Teriyaki chicken tacos Jakjalubiejesc
Szukacie inspiracji na imprezową przekąskę? Wraz z jakjalubiejesc mamy dla Was przepis na tacosy z kurczakiem w aromatycznym sosie teriaki i pyszną salą z pomidora i awokado. Nasze gotowe kukurydziane muszelki do taco sprawią, że przepis wykonasz w zaledwie 25 min.
Liczba porcji: 6
Czas: 25 min.
Ostrość:
Składniki
- 1 łyżka sosu Teriyaki
- 6 muszli kukurydzianych tacos
- 1 większa pierś z kurczaka
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 awokado
- 1 pomidor
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 limonki
- 2-3 łyżki tartego sera mimolette
- Sól, pieprz
- Świeża kolendra
Sposób przygotowania
1. Kurczaka pokrój w kostkę. Dopraw słodką papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Całość wymieszaj z mąką kukurydzianą i smaż na oliwie z oliwek.
2. Pod koniec dodaj sos Teriyaki i zdejmij z ognia.
3. Awokado wydrąż i ugnieć widelcem na gładko. Dopraw solą i pieprzem.
4. Pomidora (bez miąższu) i cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Wymieszaj, dopraw i skrop sokiem z limonki.
5. Do muszli nałóż kolejno awokado, kurczaka, sałatę i pomidora.
6. Ułóż w naczyniu i posyp delikatnie serem.
7. Zapiecz w 200’C około 10 minut. Po wyciągnięciu posyp posiekaną kolendrą.