Grillowane krewetki w kokosowym sosie chipotle

Czy da się połączyć kuchnię meksykańską i azjatycką? Oczywiście, że tak! Koniecznie zerknijcie na aromatyczny przepis na grillowane krewetki skąpane w kokosowym sosie z chipotle podane z marynowaną cebulą i ryżem jaśminowym. Dziękujemy za przepis vanomano_

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 3

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 30 min.

Ostrość:

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Krewetki obierz, osusz, posmaruj olejem i dopraw solą.
  2. Cebulę pokrój w pióra, zalej wrzątkiem na 15 minut po czym odcedź i skrop sokiem z limonki.
  3. W moździerzu utrzyj papryczki z mleczkiem kokosowym lub drobno posiekaj i wymieszaj.
  4. Przygotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
  5. Listki nori posmaruj marynatą z papryczek i susz je w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, kontroluj, wyjmij kiedy będą kruche.
  6. Upraż czarny sezam i zblenduj go razem z nori.
  7. Kokosowy sos podgrzej na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Jeśli jest zbyt rzadki dodaj 2 łyżeczki tapioki lub skrobi ziemniaczanej. 
  8. Krewetki grilluj od suchej patelni po 2-3 minuty na stronie. 
  9. Na talerz wyłóż ryż i posyp go furikake z nori i sezamu, następnie wylej ciepły sos, dodaj krewetki, marynowaną cebulę, kolendrę oraz zetrzyj skórkę z limonki.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Czarny sezam 50g House of Asia

Sezam czarny 50 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI