Vege kaczka po pekińsku Martyna Chomacka
Z pewnością znacie przepis na kaczkę po pekińsku, ale czy próbowaliście go w wersji vege? Martyna Chomacka specjalnie dla nas przygotowała vege kaczkę przy użyciu szarpanego jackfruita QF z dodatkiem aromatycznego sosu, chrupiącymi pędami bambusa i sałatką z gniecionego ogórka. Prawda, że imponujące połączenie? Przygotujcie przepis w domu i przekonajcie się sami. Zobaczcie instrukcję video Kliknij tutaj>
Liczba porcji: 5
Czas: 40 min.
Ostrość:
Składniki
- 230g sosu do kaczki po pekińsku
- 225g pędów bambusa
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 4 łyżki octu ryżowego
- 2 puszki szarpanego Jackfruita
- 2 zielone, szklarniowe ogórki
- 2 szalotki
- 6 ząbków czosnku (4 do szarpanego jackruita i 2 do sałatki z ogórka)
- 1 por
- łyżeczka płatków chilli
- kawałek świeżego imbiru
- olej
- chałka do podania
- odrobina masła do podsmażenia chałki
- 1 łyżeczka majonezu
Sposób przygotowania
- Szalotkę i 4 ząbki czosnku posiekaj i podsmaż na łyżce oleju. Po kilku minutach dodaj odsączony chlebowiec i podsmaż do momentu, aby jego krawędzie odrobinę się przypaliły, a cały pozostały płyn wyparował. Gdy to się stanie, dodaj odsączone pędy bambusa.
- W międzyczasie zrób sos. Połącz ze sobą 5-6 łyżek sosu do kaczki po pekińsku, 2 łyżki sosu rybnego i 2 łyżki octu ryżowego. Taką miksturą zalej jackfruita i duś 1-2 minuty. Odstaw.
- Ogórka zmiażdż tłuczkiem, a następnie pokrój w nieregularne plastry. Dodaj do niego posiekany czosnek, chilli w płatkach i tarty imbir. Zalej je 3 łyżkami gorącego oleju. Następnie dodaj 2 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki octu ryżowego. Całość wymieszaj.
- Pora pokrój w cienkie paseczki i smaż, aż będzie złoty na gorącym oleju. Następnie odsącz na ręcznikach papierowych.
- Chałkę pokrój i obsmaż na maśle z obu stron. Gotową posmaruj odrobiną majonezu. Na niej ułóż ogromną porcję Jackfruita, sałatkę z ogórka i chrupiący chrust. Całość zamknij kolejną kromką chałki.