Chrupiące sajgonki z grzybami Shiitake i sosem śliwkowym Kuchenny kodeks
Odkryjcie patent Kingi kuchennykodeks na chrupiące sajgonki. Tak kolorowe i smaczne danie z pewnością zrobi furorę na każdym przyjęciu. A jeśli jeszcze podacie go z aksamitnym, śliwkowym sosem Ros Thai Thai osiągniecie prawdziwą eksplozję smaków. Zerknijcie na przepis krok po kroku Kliknij tutaj>
Liczba porcji: 4
Czas: 10 min.
Ostrość:
łagodne
Składniki
Przepis na 4 porcje – 60 sztuk sajgonek
- 1 puszka pędów bambusa 225g
- 1 puszka posiekanych grzybów Shiitake w zalewie
- 100 g makaronu z zielonego groszku
- 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego
- około 6 opakowań papieru ryżowego
- sos śliwkowy Ros Thai Thai
- 2 starte marchewki
- 3-4 liście poszatkowanej kapusty czerwonej
- 120 g groszku konserwowego
- 6-8 listków świeżej, posiekanej mięty
- 1 łyżeczka czosnku
- sól/pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- W dużej misce połącz ze sobą marchewkę, kapustę, pędy bambusa, shiitake, groszek i mięte.
- Makaron zalej wrzątkiem i odstaw na 5 min. Odcedź i opłucz pod zimną wodą. Następnie potnij na mniejsze kawałki i połącz z warzywami. Przypraw solą/pieprzem, czosnkiem i sosem sojowym.
- Papier ryżowy zwilż wodą i poczekaj chwilę, aż zmięknie. Wyłóż farsz i zawiń w rulonik.
- Gotowe sajgonki smaż na oleju, na złoty kolor. Podajemy z sosem śliwkowym Ros Thai Thai