Kurczak w sosie ostrygowym z chili i limonką
Kuchnia chińska zaskakuje prostotą przygotowania i pełnym smakiem w jednym. W zaledwie 10 minut przygotujesz kurczaka w ostrygowym sosie, który wzbogaci potrawę w lekko słodko-słonawy smak umami.
Liczba porcji: 4
Czas: 10 min
Ostrość:
Ostre
Składniki
3 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
1 łyżeczka Pasty z chili House of Asia
300 g piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie plasterki
4 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 limonka
1 łyżka pokrojonej dymki
500 ml oleju do smażenia
Marynata:
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
1 łyżka Sosu ostrygowego House of Asia
1 jajko
Sposób przygotowania
1. W misce wymieszaj składniki marynaty i przełóż do niej kurczaka, odstaw na 15 minut.
2. Następnie obtocz mięso w mące kukurydzianej, usmaż na rumiany kolor w głębokim oleju i przełóż na ręcznik papierowy.
3. Na patelnię wlej łyżkę oleju, pastę z chili, dodaj sos ostrygowy, sok z połowy limonki i całość wymieszaj z kurczakiem. Gotowe danie posyp dymką.